AppleTV: huren en kopen van films [herzien]

Hoe kan ik films huren op de AppleTV?
Het huren van films op de AppleTV tweede of derde generatie kan direct door in het menu voor films te kiezen. Je komt dan terecht in de iTunes Store van Apple. Standaard zal de film gehuurd worden in HD resolutie. Afhankelijk van de versie van de AppleTV zal dit 720p of 1080p zijn. Omdat een hogere resolutie een groter bestand oplevert, duurt het starten van een film langer op het moment dat je een trage internetverbinding hebt. Via het menu Instellingen en iTunes Store is het mogelijk om voor een lagere resolutie zoals SD te kiezen. Een film huren in SD resolutie is goedkoper en maakt dat de film sneller is gedownload, maar resulteert wel in een lagere kwaliteit.

Om een film te huren is het noodzakelijk om een AppleID op te voeren. Bij het configureren van de AppleTV na aankoop heb je dit waarschijnlijk al opgegeven. Op het moment dat je een ander AppleID wilt kiezen, dan kan dat via het menu Instellingen en vervolgens iTunes Store en Accounts. Het is mogelijk om meer dan één account aan te op te voeren. Het bedrag dat voor het huren betaald moet worden, wordt van het iTunes tegoed afgeschreven.

Nadat je de bevestiging voor het huren van een film hebt gegeven, heb je 30 dagen om de film te starten. Zodra je de film gestart hebt, krijg je 48 uur om de film te bekijken. Het is mogelijk om de film gedurende deze periode vaker te bekijken. Start je de film niet binnen 30 dagen, dan is het niet langer mogelijk om de film te bekijken en moet je film opnieuw huren.

Hoe kan ik films kopen op de AppleTV?
Met de introductie van Movies in the Cloud is het mogelijk om beschikbare films in de iTunes Store te kopen vanaf je AppleTV. Dat betekent niet dat de film ook naar de AppleTV gedownload wordt en daar altijd beschikbaar is. Als je onder het Films menu onder het kopje aankopen kijkt, dan zie je alle films die je gekocht hebt. Op het moment dat je een gekochte film wilt bekijken, dan wordt deze gedownload naar je AppleTV. Het is dus van belang dat je op dat moment een rappe Internet verbinding hebt. Daarnaast is het mogelijk om een film te kopen in iTunes op de Mac of PC. Op het moment dat je thuisdeling activeert op je Mac of PC en op je AppleTV met hetzelfde AppleID, dan kun je via het menu Computers een gekochte film bekijken via de AppleTV op de televisie zonder dat je hem opnieuw hoeft te downloaden van Internet. Op het moment dat de film voorzien is van meerkanaalsgeluid, dan zal deze ook via een versterker gedecodeerd kunnen worden. Het bedrag voor het kopen van een film ligt hoger dan bij het huren van een film, maar je kunt een gekochte film onbeperkt te bekijken.

Hoe kan ik films die ik via de iTunes Store gekocht heb afspelen op mijn AppleTV?
Dat kan op twee manieren. Als je het bestand op een Mac, PC, iPad of iPhone hebt staan dan kun je de film via AirPlay streamen naar je AppleTV. Meer hierover in
het deel over AirPlay. Sinds maart 2013 ondersteunt Apple ook in Nederland iTunes in the Cloud. Daarmee is het mogelijk om films die je in de iTunes Store gekocht hebt op een later tijdstip opnieuw te downloaden op je Mac of PC of naar je AppleTV te streamen. De films verschijnen in het film menu onder het kopje aankopen. Als je film daar selecteert zal op een soortgelijke wijze als bij het huren van de film de film naar de AppleTV gedownload worden terwijl je kijkt.

Moet ik een creditcard hebben om films te huren via de AppleTV?
Nee, je hoeft geen creditcard te hebben. Het is wel noodzakelijk om een AppleID te hebben. Dit AppleID kan gekoppeld zijn aan een creditcard, maar het is ook mogelijk om het tegoed op te waarderen via iTunes cadeaukaarten die bij electronicaspeciaalzaken of Apple dealers verkrijgbaar zijn. Het maakt hierbij niet uit of het om iTunes kaarten gaat die voor de AppStore of iTunes Store bedoeld zijn. Beide kaarten kunnen je iTunes tegoed ophogen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kinderen films huren en de toegang tot bepaald toepassingen beperken?
Het is mogelijk om de AppleTV te beveiligen met een beveiligingscode en op die wijze beperken wat je kinderen kunnen zien. Door op de menu knop te drukken kom je in het menu terecht waar je voor Instellingen kiest. In het menu algemeen vind je de optie Ouderlijk toezicht. Nadat je gekozen hebt voor ‘Schakel ouderlijk toezicht in’ kun je een vier-cijferige code kiezen die je in moet geven om instellingen te wijzigen. Dezelfde code wordt ook gebruikt om toegang te krijgen tot de voorzieningen die met ouderlijk toezicht zijn afgeschermd. Zo kun je met ouderlijk toezicht de AirPlay voorzieningen en het kopen en huren van films uitschakelen. Het is mogelijk om te kiezen uit Geef toegang, vraag en verberg. Bij Geef toegang zal de optie gewoon aangeboden worden. Bij vraag zal om de code gevraagd worden voordat de optie opgestart wordt en bij verberg zal de optie niet zichtbaar zijn vanuit het menu. Het is ook mogelijk om een kijkwijzer niveau op te geven om te voorkomen dat jonge kinderen bijvoorbeeld horrorfilms huren. Hiervoor kies je in het menu ‘Beoordelingen voor’ Nederland en het gewenste niveau. Hierbij kun je kiezen uit AL/G, 6, 9, 12, 16, 18 en Nee. Deze instellingen kun separaat wijzigen voor films, tv-programma’s en expliciete muziek en podcasts.

Kan ik de applicaties die in het hoofdmenu staan verwijderen?
Het is niet mogelijk om de applicaties te verwijderen. Het is wel mogelijk om ze te verbergen. Ga hiervoor naar het menu en kies voor Instellingen. Kies in het menu ‘Algemeen’ voor ‘Ouderlijk toezicht’. Als je naar beneden scrollt dan zie je de lijst met applicaties die in het menu staan. Per applicatie kun je kiezen voor ‘Programma’ of ‘Verberg’. Door verberg te kiezen kun je ook applicaties die je niet gebruikt in het hoofdscherm verbergen. Op het moment dat je elders in het menu de optie ‘Schakel ouderlijk toezicht in’ hebt gekozen, krijg je ook de optie ‘Vraag’. In dat geval zal om de vier-cijferige toegangscode gevraagd worden.

Hoe kan ik een film die op mijn iPad staat afspelen via de AppleTV?
Het is mogelijk om een film die op de iPad, iPhone of iPod touch staat via AirPlay naar je AppleTV te sturen. Daarvoor start je de video op bijvoorbeeld de iPad en zorgt dat je op hetzelfde netwerk als de AppleTV zit. Als de AppleTV aanstaat, dan verschijnt het AirPlay ikoontje in de optiebalk. Na het kiezen van je AppleTV wordt de film naar de AppleTV gestuurd. Let wel op dat in het geval van een film met meerkanaalsgeluid, de AppleTV alleen stereo zal weergeven. Het is niet mogelijk om de film in dat geval met meerkanaalsgeluid te bekijken.

Hoe kan ik films die ik gekocht of gehuurd heb op mijn Mac of PC afspelen via mijn AppleTV?
Er zijn een aantal mogelijkheden om een gekochte of gehuurde film via de AppleTV te bekijken. De eerste optie is om in iTunes op het AirPlay ikoontje te klikken. Na het selecteren van je AppleTV zal de film starten. Op het moment dat je de AppleTV met een meerkanaalsversterker hebt verbonden, zul je ook meerkanaalsgeluid krijgen. De tweede optie is om thuisdeling te activeren op je Mac of PC en de AppleTV. Daarna kun je film opzoeken in het menu computers op de AppleTV en de film starten.

Hoe kan ik de gesproken taal in een film wijzigen?
Het is afhankelijk van de film of er meerdere audiotalen binnen een gekochte of gehuurde film ondersteund worden. In het menu instellingen en vervolgens audio-video en audiotaal kunt u een voorkeurstaal opgeven. Op het moment dat de voorkeurstaal aanwezig is in de film zal deze geselecteerd worden. Via dit menu kunt de gekozen taal altijd wijzigen. Het is ook mogelijk om tijdens het afspelen de knop tussen de pijltjestoetsen ingedrukt te houden. Op dat moment verschijnt een menu waarin het hoofdstuk, de audiotaal en de ondertitelingstaal gekozen kan worden.

In een aantal gevallen wordt een film in meerdere talen aangeboden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij tekenfilms waar de keuze tussen de originele taal en de nasynchroniseerde versie. Het is dat geval belangrijk om te letten dat je de juiste versie koopt of huurt.

Hoe kan ik de taal van de ondertiteling in een film wijzigen?
Evenals voor audiotalen is het is afhankelijk van de film of er ondertiteling in meerdere talen aanwezig is. In het menu instellingen en vervolgens audio-video en ondertiteling kunt u een voorkeurstaal opgeven. Op het moment dat de voorkeurstaal aanwezig is in de film zal deze geselecteerd worden. Via dit menu kunt de gekozen taal altijd wijzigen. De ondertitelingstaal kan ook tijdens het afspelen middels de knop tussen de pijltjestoetsen gewijzigd worden. Door deze ingedrukt te houden verschijnt het menu waar de ondertiteling ingeschakeld kan worden en de taal gewijzigd kan worden.

Hoe kan ik het lettertype, kleur en achtergrond van de ondertiteling wijzigingen?
Vanaf iOS 6 is het mogelijk om deze instellingen te wijzigen door zelf een nieuwe stijl aan te maken. Deze stijl maak je aan door in het menu naar Algemeen te gaan en vervolgens naar Toegankelijkheid. Onder het kopje Ondertiteling en bijschriften kun je via stijlen een voorgedefinieerde stijl kiezen of zelf een nieuwe aanmaken. Bij een nieuwe stijl kun je het lettertype kiezen, de grootte en kleur. Verder kun je de achtergrondkleur en de ondoorzichtigheid instellen. Middels enkele geavanceerde opties kun je aangeven of de tekst zelf ook nog doorzichtig moet worden en of de tekst nog van een rand voorzien moet worden. Deze instellingen worden gebruikt door alle Apps en de ondertiteling in zowel via iTunes gehuurde films als in bijvoorbeeld Netflix wordt in deze stijl weergegeven.

Wat zijn ‘Bijschriften voor spraak en geluid’?
Naast ondertiteling is het mogelijk om voor doven en slechthorenden in de ondertiteling aan te geven welke geluidseffecten te horen zijn. Deze instelling kan ook handig zijn op het moment dat u bijvoorbeeld een Engelse film huurt zonder Nederlandse ondertiteling en u problemen heeft om bijvoorbeeld het accent te volgen. In dat geval kunt u meelezen wat er gezegd wordt. Vanwege de beperkte ruimte in de ondertitelbalk wordt hier meestal voor een eenvoudiger Engels gekozen. Let wel dat niet alle films deze optie aanbieden. De films die deze optie aanbieden zijn in het verhuurmenu te herkennen aan het ikoontje met een omkaderd CC van Closed Captioning onder ‘Details’ naast het ikoontje dat aangeeft of een film in HD wordt aangeboden. Ook hier is het mogelijk om tijdens het afspelen de knop tussen de pijltjestoetsen ingedrukt te houden om de ondertitelingstaal in te schakelen of te wijzigen.

Ik zie geen Nederlandse ondertiteling in de gehuurde of gekochte film?
Helaas biedt Apple op dit moment nog niet in alle films in de iTunes Store ondertiteling aan in alle films. Apple biedt toch films aan zonder Nederlandse ondertiteling omdat in Nederland veel mensen voldoende Engels beheersen of gebruik maken van de Engelse ondertiteling die voor doven en slechthorenden is opgenomen. De vuistregel is dat als de omschrijving van de film in het Engels is, dat er geen Nederlandse ondertiteling aanwezig is.

Wat is de resolutie die de AppleTV gebruikt als er HD staat?
In principe biedt Apple de film aan in de meest optimale resolutie voor je AppleTV. Dat wil zeggen dat je in het geval van een AppleTV 3 een film in 1080p krijgt. Is deze niet voorhanden, dan wordt de 720p versie aangeboden. Als er geen HD versie beschikbaar is, dan wordt de film aangeduid als SD (Standaard Definitie).

De videokwaliteit van een gekochte of gehuurde film lijkt minder goed te zijn dan op Bluray?
Er zijn een aantal factoren die de videokwaliteit beïnvloeden. Zo worden niet alle films in Hoge Definitie aangeboden. Bluray maakt altijd gebruik van Hoge Definitie en geeft daardoor een scherper beeld. Op een BluRay schijfje is het geen probleem om 20 of 30GB te gebruiken voor de opslag van een film. Omdat bij de AppleTV de film via Internet gedownload wordt, ben je afhankelijk van de snelheid van het netwerk. Aanbieders van films en televisieprogramma's via de AppleTV passen dus een sterkere compressie toe dan bij BluRay wordt toegepast. Om die reden kan het beeld soms wat vager of iets blokkeriger zijn dan in het geval van BluRay.

Wat is iTunes Match?
iTunes Match is een dienst van Apple waarmee je voor €25 per jaar je muziek in Apples iCloud voorziening kunt opslaan. De muziek is vervolgens via iTunes op Mac of PC en op iPhone, iPad en iPod touch overal te beluisteren op het moment dat je met je AppleID inlogt.

Hoe kan ik iTunes Match gebruiken op mijn AppleTV?
Op het moment dat je iTunes Match hebt geactiveerd en je op de AppleTV met je AppleID bent ingelogd, verschijnt de muziek onder het Muziek menu op de AppleTV.

Wat is Netflix App op het hoofdscherm van mijn AppleTV?
Netflix is een zogenaamde Subscription Video on Demand dienst waarbij je voor een vast bedrag per maand films en televisieseries kunt bekijken. Je kunt direct vanaf je de AppleTV een abonnement afsluiten. De kosten voor dit abonnement zullen verrekend worden via je iTunes account. Dat betekent dat je ook via de iTunes account het abonnement moet opzeggen. De navigatie door het beschikbare aanbod en de wijze waarop je binnen films navigeert, de ondertitelingstaal selecteert en favorieten markeert, lijkt sterk op de wijze waarop Apple dit in de iTunes Store doet. Meer informatie is te vinden
op deze pagina.

Dit is het derde deel van een driedelige reeks over de AppleTV. Het
eerste deel ging over het apparaat zelf en het tweede deel over AirPlay en iOS.