AppleTV: het apparaat [herzien]

Hoe kan ik zien welke AppleTV versie ik heb?
Apple heeft tot op heden drie generaties van de AppleTV uitgebracht. De eerste generatie was voorzien van een interne harde schijf, een Intel processor en draaide op een aangepaste versie van Mac OS X 10.4. Deze versie is te herkennen aan de aluminium behuizing en lijkt op de huidige Mac mini. De behuizing van de tweede (AppleTV 2) en derde generatie (AppleTV 3) zijn van zwart plastic gemaakt. Deze AppleTVs zijn voorzien van processors zoals die ook in de iPhone en iPad zitten. Het grootste verschil tussen deze generaties is de ondersteunde maximale videoresolutie. Het onderscheid tussen de tweede en derde generatie is iets moeilijker te zien. Vuistregel is dat als de AppleTV na het voorjaar 2012 gekocht is, het de derde generatie betreft. Een volledig uitsluitsel geeft het modelnummer dat op de verpakking en onderop de AppleTV zelf staat. Model A1378 betreft de AppleTV 2, terwijl model model A1427 en A1469 de AppleTV 3 betreft.

Waar kan ik op de Apple website informatie over de AppleTV vinden?
Apple heeft de AppleTV tot op heden als een soort hobbyproject beschouwd. Dat wil zeggen dat de AppleTV geen eigen tabje in het menu heeft gekregen. De informatie is te vinden onder het kopje iPod.

Kan ik muziek, films of PodCasts opslaan op de AppleTV?
Op de eerste generatie AppleTV was het mogelijk om bestanden op te slaan, omdat hier een harde schijf in zat. De AppleTV 2 en AppleTV 3 bevatten alleen SSD opslag dat volledig door de AppleTV beheerd wordt. Alle muziek, podcasts, foto’s en video die via de AppleTV weergegeven wordt, wordt naar de AppleTV gestreamd vanuit het thuisnetwerk of vanaf Internet. Het SSD opslag dient dus alleen als een buffer. De AppleTV zal zelf bepalen op welk moment bestanden vanuit het SSD opslag verwijderd worden en het is daarom niet mogelijk om zelf bestanden op de AppleTV te zetten of aannames te maken over welke muziek, video (zoals gehuurde films), podcasts en foto’s nog in de buffer aanwezig zijn. Op het moment dat je bestanden probeert te benaderen die niet langer in de buffer aanwezig zijn, dan zal de AppleTV deze opnieuw downloaden. Het is dan uiteraard wel van belang dat de AppleTV op dat moment verbinding heeft met je thuisnetwerk of het Internet.

Kan ik een externe harde schijf aansluiten op mijn AppleTV?
De AppleTV is voorzien van een USB-poort, maar die is bedoeld voor service doeleinden. Indien je films via de AppleTV wil bekijken op je televisie, dan moet je die of direct vanaf je AppleTV huren of via AirPlay vanuit iTunes afspelen. In het
tweede deel van dit artikel vind je meer over AirPlay.

Kan ik met de AppleTV uitzending gemist of RTL XL bekijken?
Het is op dit moment nog niet mogelijk om Apps zoals beschikbaar op de iPhone, iPod touch en iPad te gebruiken op de AppleTV. De iPhone, iPod touch en iPads ondersteunen wel AirPlay video. Hiermee is het mogelijk om videobestanden zoals weergegeven op het scherm via de AppleTV op een aangesloten televisie weer te geven. Zie meer hierover in de sectie over AirPlay.

Kan ik met de AppleTV websites bezoeken?
De AppleTV is niet voorzien van een webbrowser. Het is wel mogelijk om op de meest recente generaties iPhones, iPods en iPads via AirPlay mirroring het beeld dat je op deze apparaten ziet ook weer te geven via de AppleTV op een aangesloten televisie. Let wel dat AirPlay mirroring alleen werkt op de iPads, iPhones en iPod touches die na het voorjaar van 2011 zijn geïntroduceerd. Dat wil zeggen de iPad 2 of recenter, de iPhone 4S of recenter en de iPod touch 5e generatie die in het najaar van 2012 is uitgebracht.

Hoe kan ik mijn AppleTV via Ethernet verbinden met mijn router?
De AppleTV is voorzien van een 10/100base Ethernetaansluiting. Als het dus eenvoudig mogelijk is om een Ethernetkabel van de AppleTV naar je router of kabelmodem te trekken, dan kunt u op die wijze een snelle verbinding realiseren. Zeker als u films wilt gaan huren of videobestanden vanaf je thuisnetwerk via de AppleTV wilt gaan afspelen, is het raadzaam om je AppleTV via Ethernet met je router te verbinden. Het alternatief is om -zoals hieronder beschreven- je AppleTV draadloos te verbinden met je router.

Kan ik mijn AppleTV via draadloos Ethernet verbinden met mijn router?
De AppleTV ondersteunt de zogenaamde IEEE 802.11a/b/g/n standaarden. Dat wil zeggen dat het mogelijk is om de 2.4GHz of de 5GHz frequentieband te gebruiken. Indien je router 802.11n in de 5GHz frequentieband ondersteunt, dan is het raadzaam om deze frequentieband te gebruiken. De 2.4GHz band is namelijk aanzienlijk populairder en wordt behalve door computers, smartphones en tablets ook door onder andere apparaten zoals DECT telefoons en babyfoons gebruikt. Om die reden lis de beschikbare capaciteit in de 5GHz band wat groter. Let wel op dat de andere apparaten die u met het draadloze netwerk wilt verbinden ook ondersteuning voor de 5GHz band moeten hebben. De iPhone 5 is bijvoorbeeld pas de eerste iPhone versie die de 5GHz band kan gebruiken. Sommige routers ondersteunen het opzetten van een netwerk in zowel de 2.4GHz en 5GHz frequentieband waardoor ook oudere apparaten aangesloten kunnen worden terwijl de AppleTV een snellere verbinding kan onderhouden.

Welke resolutie ondersteunt mijn AppleTV?
Welke resolutie de AppleTV ondersteunt, hangt af van de generatie. De eerste generatie (met harde schijf) ondersteunde resoluties tot 480p (oftewel 480 beeldlijnen). De tweede generatie ondersteunt een resolutie tot 720p (720 beeldlijnen), terwijl de derde generatie tot 1080p (1080 beeldlijnen gaat). Dat is dezelfde resolutie die voor BluRay schijven gebruikt wordt.

Hoe sluit ik de AppleTV aan op mijn televisie?
De AppleTV is voorzien van een HDMI uitgang met kopieerbeveiliging. Dat wil zeggen dat de AppleTV alleen aan te sluiten is op een televisie die voorzien is van een HDMI aansluiting. Alle zogenaamde flatscreen televisies met plasma, OLED of LED scherm zijn voorzien van één of meer HDMI aansluitingen. Met behulp van een HDMI kabel kan de AppleTV verbonden worden met een HDMI ingang op de televisie. Het is niet nodig om een hele dure HDMI-kabel daarvoor te gebruiken, maar het komt wel eens voor een hele goedkope HDMI kabel soms problemen geeft bij het doorgeven van het beveiligde signaal. In dat geval zal er op televisie een boodschap getoond worden waarin staat dat er geen kopieerbeveiligde inhoud kan worden afgespeeld. In dat geval moet u een andere HDMI kabel gebruiken.

Kan ik het geluid vanuit mijn AppleTV naar de televisie doorsturen?
De AppleTV stuurt standaard via HDMI ook het stereogeluid door. Het geluid bij een videobestand wordt dan via de luidsprekers van de televisie weergegeven. Op het moment dat u ook het eventueel aanwezige meerkanaalsgeluid wilt weergeven, dan moet u de AppleTV ook aansluiten op een meerkanaalsversterker met ingebouwde Dolby Digital decoder. De films die Apple via de iTunes Store verhuurt en verkoopt zijn meestal voorzien van meerkanaalsgeluid.

Kan ik een meerkanaalsversterker aansluiten op mijn AppleTV?
Het aansluiten van een meerkanaalsversterker kan met behulp van een optische kabel. Deze is verkrijgbaar in een multimediaspeciaalzaak of bij een Apple Speciaalzaak. Meestal zit er een verloopstukje bij dat je in staat stelt om de kabel te gebruiken om bijvoorbeeld het Dolby Digital 5.1 meerkanaalsgeluid van je iMac of MacBook Pro via de koptelefoonuitgang naar een versterker te sturen. Dit verloopstukje kan je er afhalen waarna de kabel in de optische uitgang van de AppleTV gestopt kan worden en aangesloten kan worden op de versterker. De versterker zorgt voor de decodering van het Dolby Digital 5.1 formaat in de separate kanalen die weergegeven kunnen worden via de luidsprekers.

Ik zie in het audio en video menu de opties HDMI-uitvoer en TV-resolutie staan. Welke opties moet ik hier kiezen?
Je kunt deze instellingen het beste op Automatisch laten staan. In dat geval zal de AppleTV zelf de optimale instelling kiezen. Mochten er problemen zijn met het afspelen van video dan kun je instellingen aanpassen. Kies je een resolutie die niet door de TV ondersteund wordt, dan zal de AppleTV dat aangeven. Mocht het beeld zwart worden dan moet je even wachten. De AppleTV zal op het moment dat de instelling niet bevestigd wordt, automatisch terugschakelen naar de laatst gekozen instelling.

Welke videostandaarden ondersteunt de AppleTV?
De AppleTV ondersteunt MPEG-4 videostandaarden waaronder H.264 (ook wel AVC genoemd). Daarnaast ondersteunt het Motion-JPEG. De AppleTV ondersteunt geen formaten zoals MPEG-2 of DiVX. Het is daarnaast van belang dat het videoformaat is verpakt in het MPEG-4 bestandsformaat, het M4V-bestandsformaat of het QuickTime Movie (MOV) formaat. Er zijn echter programma’s die je in staat stellen om een videobestand zonder kopieerbeveiliging te converteren naar een formaat dat door de AppleTV kan worden afgespeeld. Zo is het mogelijk om via de QuickTime Player een bestand te exporteren voor de AppleTV. Er zijn ook Apps voor de iPad die meerdere bestandsformaten kunnen afspelen en via AirPlay kunnen doorsturen naar de AppleTV.

Welke audiostandaarden ondersteunt de AppleTV?
De AppleTV ondersteunt het MPEG-1 layer III (MP3) formaat. Daarnaast wordt het MPEG-4 AAC formaat ondersteund. Muziek, PodCasts en audioboeken die aangeboden worden in het AAC of Audible formaat vanuit bijvoorbeeld de iTunes Store worden ook afgespeeld. Ongecomprimeerde muziek in AIFF of WAV formaat worden ook ondersteund.  Formaten zoals FLAC, Windows Media en muziek voorzien van een kopieerbeveiliging die afkomstig is van andere aanbieders dan iTunes worden ook niet ondersteund. Als de muziek niet voorzien is van een kopieerbeveiliging is het echter wel mogelijk om de muziek te converteren naar MP3 of AAC formaat dat wel door de AppleTV ondersteund wordt.

Hoe kan ik mijn AppleTV bedienen?
Er zijn drie mogelijkheden om de AppleTV te bedienen. De eerste is met behulp van de grijze afstandsbediening die bij de AppleTV geleverd wordt. Deze is voorzien van navigatieknoppen, een bevestigingsknop een menu knop en een afspeel/pauzeknop. Op het moment dat er video of audio wordt afgespeeld kun je met de navigatietoetsen ook de audio of video vooruit- en terugspoelen, tussen hoofdstukken wisselen en van audiotaal en ondertitelingstaal wisselen. De tweede optie is met behulp van de Remote App die te installeren is op je iPhone, iPod touch of iPad. Op het moment dat deze contact maken met hetzelfde netwerk als waarop je AppleTV is aangesloten dan kun je de AppleTV besturen. Het voordeel is dat je met deze App eenvoudiger tekst kunt opvoeren omdat je deze gewoon in de App kunt intikken. De derde optie is om een oude afstandsbediening die je niet langer gebruikt te koppelen aan de AppleTV. De instructies vind je hieronder bij ‘Kan ik mijn afstandsbediening koppelen aan mijn AppleTV?’

Hoe kan ik bij het afspelen van audio en video pauzeren?
Op het moment dat de audio of video wordt afgespeeld kun je door op de playtoets te drukken de audio of video pauzeren. Door opnieuw op de knop te drukken kunt u de audio of video weer starten. Dit werkt ook als u via AirPlay audio of video naar je AppleTV streamt.

Hoe kan ik bij het afspelen van audio en video vooruit- en terugspoelen?
Op het moment dat de audio of video wordt afgespeeld kun je door op de pijltjestoets die naar links en rechts wijzen snel door de audio en video navigeren. Door herhaaldelijk op de toets te drukken kun je de snelheid beïnvloeden. Dit is te vergelijken met de fast forward knop op de afstandsbediening van een videorecorder of DVD/BluRay speler.

Kan ik snel door een video of audio navigeren?
Als je tijdens het afspelen op de pijltjestoets naar beneden drukt kom je in een navigatiebalk. Op het moment dat het bestand hoofdstukindeling kent (bijvoorbeeld een gehuurde of gekochte film), dan kun je door de hoofdstukken springen. Indien deze niet beschikbaar zijn, dan springt het afspelen met stappen van 30 seconden vooruit of achteruit.

Hoe kan ik de audiotaal van de spraak wijzigen?
In een aantal gevallen worden in een film die je via de iTunes Store koopt of huurt een aantal talen ondersteund. Als je tijdens het afspelen de bevestigingsknop die tussen de navigatieknoppen op de grijze afstandsbediening een seconde ingedrukt houdt, dan zal een menu verschijnen waarin je tussen de aanwezige talen kunt kiezen.

Hoe kan ik de taal van de ondertiteling wijzigen?
In een aantal gevallen wordt in een film die je via de iTunes Store koopt of huurt ondertiteling in een aantal talen aangeboden. Als je tijdens het afspelen de bevestigingsknop die tussen de navigatieknoppen op de grijze afstandsbediening een seconde ingedrukt houdt, dan zal een menu verschijnen waarin je tussen de aanwezige talen kunt kiezen. Je kunt de ondertiteling hier ook uitzetten. Soms is de ondertiteling opgenomen in het videobeeld. In dat geval zal bij de film staan aangegeven dat de ondertiteling altijd aanwezig is. In dat geval is het dus niet mogelijk de ondertiteling uit te zetten.

Kan ik mijn afstandsbediening koppelen aan de AppleTV?
Het is mogelijk om de AppleTV de commando’s van je afstandsbediening te leren. Ga hiervoor naar het menu door op de menutoets op de AppleTV afstandsbediening te klikken. Kies in het menu voor ‘Instellingen’. Ga naar het menu algemeen en kies voor ‘Afstandsbedieningen’. Als je voor de optie ‘Leer afstandsbedieningen kennen’ kiest en vervolgens voor ‘Start’ dan vraagt de AppleTV om op de nieuwe afstandsbediening de knoppen in te drukken. Daarna leert de AppleTV de commando’s. Het mogelijk om zowel de basisfuncties te leren om door het menu te kunnen navigeren en om onderdelen te selecteren als om de commando’s op te geven voor het starten, pauzeren en stoppen van het afspelen en om door een film te navigeren met versnelde weergave. De ervaringen met betrekking tot het succes zijn wisselend. Zo worden niet alle afstandsbedieningen even goed ondersteund. Het meeste succes heb je met een afstandsbediening voor een videorecorder of DVD-speler.

Dit is het eerste deel van een driedelige reeks over de AppleTV. Het
tweede deel gaat over AirPlay en iOS en het derde deel over het huren en kopen van films.