Trefwoord

Beschrijving

 

Pages

De applicatie binnen iWork waarmee de teksten kunt verwerken.

Panther

Andere naam voor versie 10.3 van het (Mac) OS X besturingssysteem.

Part editors

Een Apple applicatie dat onderdeel is van Final Cut Sudio waarmee animaties gemaakt kunnen worden.

Part handlers

De modules in OpenDoc die in staat waren om informatie in een OpenDoc document te tonen, maar niet om deze te bewerken.

Passbook

Toevoeging in iOS6 die het mogelijk maakt om bijvoorbeeld electronische toegangskaartjes, boarding passes en tegoedbonnen te beheren.

PC card

De modules in OpenDoc die toestonden dat informatie in een OpenDoc document gewijzigd kon worden.

PCI

Peripheral Component Interconnect is een standaard die onder andere in de Mac Pro gebruikt wordt om uitbreidingskaarten in installeren. Dit kunnen uitbreidingen zijn om een sneller netwerk te gebruiken of videokaarten om grotere of additionele beeldschermen te gebruiken.

PCMCIA

Personal Computer Memory Card International Association is een standarisatie instituut dat verantwoordelijk is voor standaarden om uitbreidingskaarten voor laptops te ontwikkelen. Bekende oplossingen zijn PC card en ExpressCard. ExpressCard wordt onder andere gebruikt op de MacBook Pro.

PDF

Portable Document Format is een de facto standaard voor digitale documenten. Het grote voordeel is dat de opmaak van het document bewaard wordt onder andere omdat de noodzakelijke lettertypen in het document opgenomen kunnen worden.

Performa

Een Apple productreeks die gericht was op de consumenten. Deze systemen waren afgeleid van bestaande modellen, maar meestal voorzien van een langzamere processor en minder geheugen. Met de introductie van de iMac is deze productreeks verdwenen.

Pippin

Een spelcomputer die ooit door Apple ontwikkeld is en later door het speelgoedbedrijf Bandai om de markt gebracht is.

Pixar

Een bekende animatiestudio waar Steve Jobs CEO van was tot de overname door Disney.

Pixlet

Een compressiemethode die Apple speciaal heeft ontwikkeld door Pixar om animaties te comprimeren.

Plaknotities

Een applicatie binnen (Mac) OS X waarmee je snel notities kunt maken. Het is in feite de digitale tegenhanger van de 3M Post-its.

PNG

Portable Network Graphics is een grafische standaard wat de opvolger was van GIF omdat het meer dan 256 kleuren ondersteunde.

PodCast

Een audiobestand dat via Internet wordt aangeboden en door geïnteresseerden beluisterd kan worden. Met een applicatie als iTunes is het mogelijk om PodCasts te downloaden en je te abonneren op een PodCast serie.

POP

Post Office Protocol is een communicatiestandaard die het mogelijk maakt om electronische post te bekijken. Bij het lezen van post via het POP protocol wordt de post voor het lezen eerst naar de locale applicatie gekopieerd en daarna van de server verwijderd.

PostScript

Een beschrijvingstaal die door Adobe ontwikkeld is. PostScript heeft de weg gevonden richting communicatie met printers, maar ook voor de weergave op het scherm. De grafische gebruikersinterface van (Mac) OS X (Aqua) is bijvoorbeeld van PostScript afgeleid.

PowerBook

De benaming voor de professionele Mac laptop reeks van Apple die voorzien was van een PowerPC processor.

PowerCD

Een Apple product dat in 1992 geïntroduceerd werd en een poging was om een brug tussen de Mac en de televisie te vormen. Het kon PhotoCDs, audio-CDs en bepaalde CD-ROMs afspelen.

PowerMac

De benaming voor de professionele Mac reeks van Apple die voorzien was van een PowerPC processor.

PowerNap

Een voorziening in OS X Mountain Lion die ervoor zorgt dat de Mac bepaalde zaken zoals email ophalen en backups kan maken terwijl de Mac in sluimerstand staat.

PowerPC

Een processorreeks die Apple in samenwerking met IBM en Motorola heeft ontwikkeld. Apple heeft de PowerPC van 1994 tot 2006 in hun Macs gebruikt. Daarna is men voor de Mac familie overgestapt op de processoren van Intel.

PowerTalk

Een toepassing onder Mac OS 7 waarmee gebruikers op een netwerk met elkaar konden communiceren. Het was mogelijk om elkaar audioberichten te sturen en electronische post. Het is vanaf 1996 achterhaald door Internet.

Printer

Een apparaat waarmee documenten afgedrukt kunnen worden op bijvoorbeeld papier. Er zijn verschillende technieken die hiervoor gebruikt worden. Voor professioneel gebruik is dat meestal een Laserprinter waarbij vaste deeltjes op het papier gebrand worden. Consumenten printers gebruiken meestal inkt.

Processen

Een actieve taak onder het besturingssysteem. Een applicatie die wordt opgestart start doorgaans een aantal processen. Ook het besturingssysteem zelf bestaat uit een aantal processen om bijvoorbeeld de grafische weergave op het scherm te regelen of de communicatie met het netwerk te regelen.

Processor Cores

Volwaardige rekenkernen op een processor die onafhankelijk van elkaar berekeningen kunnen uitvoeren. Cores die ondergebracht zijn op dezelfde processor moeten echter wel de toegang naar het geheugen delen. Het voorbeeld van een processor met meerdere kernen is dat deze energiezuinig is dan een zelfde aantal processoren met slechts een kern.

Proxy

Een systeem op het netwerk dat zo geconfigureerd is dat het de toegang tot een extern netwerk kan realiseren.

Prullenmand

Een onderdeel van het (Mac) OS X dat gebruikt wordt om bestanden te verwijderen. Het is mogelijk om de prullenmand op een beveiligde wijze te legen waardoor alle bestanden zo worden overschreven dat de oorspronkelijke data niet meer te achterhalen is.

Puma

Andere naam voor versie 10.1 van het (Mac) OS X besturingssysteem.

Quartz

De technologie in (Mac) OS X die verantwoordelijk is voor de grafische presentatie op het scherm.

Quartz Extreme

Een uitbreiding van Quartz die in (Mac) OS X 10.2 is geïntroduceerd en gebruik maakt van de rekenkracht van de grafische processor in de Mac.

QuickDraw

De technologie in de voorgangers van (Mac) OS X die voor de grafische weergave zorgde op het scherm, maar ook voor de instructies van niet-PostScript printers.

QuickDraw 3D

Een uitbreiding op QuickDraw dat zorgde voor de weergave van 3D objecten op het scherm.

QuickDraw GX

Een uitbreiding op QuickDraw waarin een aantal PostScript-achtige technieken waren overgenomen. Uiteindelijk zijn een aantal ideeën in (Mac) OS X in Quartz overgenomen.

QuickLook

Een voorziening in (Mac) OS X 10.5 en later die de gebruiker in staat stelt om de inhoud van bepaalde bestanden (zoals plaatjes en QuickTime filmpjes) te bekijken zonder de bijbehorende applicatie te openen.

QuickTake

Een digitale camera die Apple samen met Kodak ontwikkeld heeft en begin jaren op de markt heeft gebracht.

QuickTime

Een omgeving die onder het Mac OS gebruikt wordt om multimedia af te spelen.

QuickTime Player

Een applicatie in (Mac) OS X die het mogelijk maakt om QuickTime bestanden af te spelen. Op het moment dat je de betaalde versie hebt, dan kun je ook nieuwe QuickTime bestanden maken door bijvoorbeeld bestaande bestanden te comprimeren in een ander formaat.

Regelpanelen

De Mac OS 9 tegenhanger van de systeemvoorkeuren van (Mac) OS X. Hiermee was het mogelijk om instellingen van het besturingssysteem zoals de resolutie van het beeldscherm te wijzigen, maar ook om de instellingen van software-matige componenten te wijzigen.

Rendezvous

De oude benaming voor Bonjour. Apple heeft deze moeten herzien om verwarring met een bestaande soortgelijke technologie met deze naam te voorkomen.

Resolutie

1. Het aantal beeldpunten dat horizontaal en verticaal weergegeven kan worden op een beeldscherm of door een videokaart uitgestuurd kan worden. 2. Het aantal beeldpunten per inch. Deze eenheid wordt met name voor scanners en printers gebruikt om de kwaliteit aan te geven.

Retina Display

Marketing term van Apple die aangeeft dat de resolutie dusdanig hoog is dat het menselijk oog de individuele beeldpunten niet kan zien. Het lijkt dus alsof plaatjes en tekst op het scherm gedrukt staan. Retina displays zijn momenteel te vinden op de meest recente modellen van de iPhone, iPod touch, iPad en MacBook Pro.

Root

Een gebruikersaccount onder UNIX dat bijzondere rechten heeft. Deze gaan verder dan de rechten van een beheerdersaccount onder (Mac) OS X.

Router

Een component in een netwerk dat zorgt voor de routering van data over het interne netwerk, maar ook kan zorgen voor de verbinding naar een extern netwerk zoals Internet.