Trefwoord

Beschrijving

 

Darwin

De basis van (Mac) OS X die door Apple in Open Source beschikbaar is gesteld.

Dashboard

Een toepassing in (Mac) OS X waarmee je kleine grafische programmaatjes (widgets) kunt laten zien. Voorbeelden zijn de beursapplicatie en weerinformatie voor geselecteerde steden.

Dashcode

Een applicatie voor ontwikkelaars om Dashboard widgets te maken.

DHCP

Dynamic Host Configuration Protocol is een standaard die het mogelijk maakt om binnen een netwerk dynamisch unieke adressen uit te delen. Op die manier is bij het configureren van de toegang tot het netwerk alleen het adres van de DHCP-server nodig. DHCP wordt bijvoorbeeld gebruikt in ADSL- en kabelmodems, maar ook in (draadloze) netwerkrouters.

DisplayPort

Een digitale videostandaard die onder andere door Apple op de Macs en MacBooks gebruik wordt om externe monitoren aan te sluiten. Vanaf 2011 vervangen door Thunderbolt dat additionele voorzieningen biedt over dezelfde connectie.

DNS

Domain Name Servers zorgent op Internet voor de vertaling van begrijpbare namen naar de IP-addressen die voor de feitelijke addresering van data pakketjes nodig zijn. Zo kun bijvoorbeeld in je webbrowser intikken dat je contact met www.apple.com wilt maken in plaats van 17.149.160.28.

Dock

Een applicatie binnen het (Mac) OS X dat aan de rand van het scherm een balk kan tonen met geopende en veelgebruikte applicaties. Daarnaast verschijnen geminimaliseerde vensters in de Dock.

Dock connector

Een aansluiting die vanaf 2003 op iedere iPod, iPhone en iPad te vinden is. Deze wordt gebruikt om het apparaat via USB met je Mac of PC te verbinden, maar kan ook gebruikt worden om randapparatuur zoals externe luidsprekers aan te sluiten.

DVD

Een optisch opslagmedium met een capaciteit van maximaal 9GB. De meest bekende toepassing is DVD-video.

DVD speler

Een applicatie binnen Macs OS X waarmee films op DVD-Video bekeken kunnen worden.

DVD-R

Een DVD standaard voor eenmalig beschrijfbare DVDs ontwikkeld door Pioneer. Alle Macs van na 2004 kunnen deze DVD schijfjes lezen en schrijven.

DVD+R

Een DVD standaard voor eenmalig beschrijfbare DVDs ontwikkeld door een consortium van bedrijven. Alle Macs van na 2004 kunnen deze DVD schijfjes lezen en schrijven.

DVI

Digital Video Interface is een digitale videostandaard die onder andere op de PowerMac en Mac Pro te vinden was.

EarPods

De naam voor de koptelefoon die Apple vanaf najaar 2012 bij de iPhone 5, iPod 5e generatie en iPod nano levert.

eMac

Een goedkopere variant van de iMac die Apple in het verleden speciaal ontwikkeld had voor de educatieve markt.

eMate

Een Apple draagbaar product dat Apple midden jaren 90 op de markt bracht voor de educatieve markt. Het was afgeleid van de Newton. De eMate was uitgerust met een toetsenbord en aanraakgevoelig scherm zodat er ook op te tekenen was. Met de terugkomst van Steve Jobs in 1996 is er een einde aan het tijdperk van Newton producten gekomen.

Ethernet

Een industriestandaard voor het opzetten van locale netwerken. Ethernet is er diverse bekabelde en draadloze varianten.

eWorld

Een virtuele omgeving die Apple ontwikkeld heeft aan het begin van het Internet tijdperk. Door een abonnement te nemen kon je toegang krijgen tot deze omgeving en informatie opvragen. Daarnaast was het mogelijk om websites op Internet te bezoeken.

Exposé

Een voorziening in (Mac) OS X die je staat stelt om in een opslag alle vensters te geminimaliseerd te tonen zodat je snel naar het juiste venster kunt navigeren.

ExpressCard

Een uitbreidingsmogelijkheid op de MacBook Pro om bijvoorbeeld een UMTS-kaart te installeren.

Extensies

Een technologie in Mac OS 7, 8 en 9 waarbij de functionaliteit van het besturingssysteem uitgebreid kon worden om specifieke randapparatuur zoals printers en scanners te ondersteunen. Met behulp van een extensiebeheer kon aangegeven worden welke extensies bij het opstarten van de Mac ook opgestart moesten worden.

FileMaker

Een applicatie waarmee je een electronische kaartenbak kunt beheren. Deze kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een toepassing te maken voor klantbeheer, maar ook om bijvoorbeeld voorraadbeheer of bestellingen bij te houden.

FileVault

Een technologie in de recente versies van (Mac) OS X die je in staat stelt om de gegevens van een gebruikersaccount te versleutelen. Het is zelfs mogelijk om alle schrijfacties die plaatsvinden naar de harde schijf te versleutelen.

Final Cut Express

Een goedkopere variant van Final Cut Pro waarmee alleen formaten bewerkt kunnen worden die gangbaar zijn in de consumentenmarkt. Final Cut Express staat je toe om filmbewerkingen uit te voeren die niet mogelijk zijn in iMovie. Met de komst van Final Cut Pro X verdwenen.

Final Cut Pro

Een Apple product waarmee films bewerkt kunnen worden. Final Cut Pro wordt andere gebruikt om televisieprogramma's en commerciële films mee te monteren.

Final Cut Studio

Een reeks van producten die gecentreerd zijn rondom Final Cut Pro. Zo zijn er applicaties om de bewerking van de audio uit te voeren, om titels te animeren, de kleurbalans per scene te corrigeren en de uiteindelijke compressie voor DVD-Video of BluRay te regelen.

Finder

De applicatie onder (Mac) OS X waarmee bestanden beheerd worden, waarmee toegang tot netwerksystemen gemaakt wordt en van waaruit applicaties opgestart worden.

FireWall

Een toepassing die regelt welke informatiepakketjes van buiten een netwerk het locale netwerk op mogen en omgekeerd. Het is ook mogelijk om een FireWall op een computer te installeren waarbij je de toegang van je computer kunt beperken.

FireWire

Een standaard voor het aansluiten van randapparatuur zoals harde schijven op je computer. Het is ook mogelijk om FireWire te gebruiken om een netwerk op te zetten. De theoretische maximum doorvoersnelheid die die standaard heeft gedefinieerd is 3200Mbps.

Floppy

Een opslagmedium dat tot 1998 op iedere Mac ondersteund werd. De floppy disk had een opslagcapaciteit van 1.44MB. De eerste iMac die in de zomer van 1998 geïntroduceerd werd, was de eerste Mac waarin de floppy niet langer ondersteund werd.

Forestall, Scott

Gaf in de periode van 2005 tot najaar 2012 bij Apple leiding aan de afdeling die iOS ontwikkelde.

Front Row

De belangrijkste applicatie op de Apple TV die als menu opereert. Vanuit deze applicatie kun je films, films, foto's en PodCasts kiezen die je kunt bekijken en beluisteren. Vanaf (Mac) OS X 10.5 zit Front Row ook standaard in het besturingssysteem.

   

FTP

File Transfer Protocol is een standaard om bestanden via het netwerk van het ene naar het andere systeem te kopiëren.

   

Fusion Drive

Deze combinatie van harde schijf en Flash geheugen verbetert de snelheid waarmee gegevens worden weggeschreven en kunnen worden ingelezen. Gegevens die frequent worden opgevraagd worden op het flash geheugen opgeslagen, terwijl gegevens die minder frequent geraadpleegd worden op de harde schijf komen te staan.