Trefwoord

Beschrijving

 

AAC

Advanced Audio Coding is een audio compressiemethode die opgenomen is in de MPEG-4 standaard. AAC wordt onder andere ondersteund door iTunes, iPods, iPhones en de iPad.

Aanwijzer

De naam van het pijltje dat op het scherm met de muis bewogen wordt. Afhankelijk van de context kan deze een andere vorm aannemen.

Account

Een omgeving in (Mac) OS X die gekoppeld is aan een gebruiker. Bij het opstarten van (Mac) OS X geef je aan welke omgeving je op wilt starten en log je met een wachtwoord in. Het wachtwoord voorkomt dat iemand die het wachtwoord niet kent toegang krijgt tot de gegevens kan krijgen die zijn opgeslagen door andere gebruikers.

Activiteitenweergave

Een hulpprogramma onder (Mac) OS X dat alle processen laat zien die opgestart zijn. Het programma kan daarnaast de belasting van de processor(en) en de hoeveelheid gebruikt geheugen laten zien.

ADC

Apple Display Connector is een door Apple uitgebrachte variant van de DVI standaard waarmee naast video ook audio en USB data verzonden kon worden. Inmiddels opgevolgd door de Thunderbolt poort die extra voorzieningen biedt.

Adobe RGB

Een techniek ontwikkelt door Adobe die ervoor zorgt dat je voor het oog extra kleuren kunt weergeven ten opzichte van standaard RGB. Vereist een conversie voordat de kleuren ook correct weergegeven kunnen worden op een printer, omdat printers normaalgesproken allen standaard RGB ondersteunen.

Adresboek

Een applicatie binnen (Mac) OS X waarin contactgegevens zoals adressen, emailadressen en telefoonnummers opgeslagen kunnen worden.

ADSL

Asymmetric Digital Subscriber Line is een techniek die het mogelijk maakt om computergegevens via een reguliere telefoonlijn te versturen. ADSL is nog steeds een van de meest gangbare methodes om toegang tot Internet te krijgen.

AirPort

Apples implementatie van de diverse Draadloze Ethernetstandaarden.  AirPort wordt in alle iPods, iPhones, iPads en Macs ondersteund. Daarnaast heeft Apple speciale AirPort producten zoals de Time Capsule om een draadloos netwerk op te zetten. Vanaf (Mac) OS X 10.7 Lion gebruikt Apple de gangbare naam WiFi voor draadloze verbindingen.

AirPort Express

Een Apple product waarmee het mogelijk is om een draadloos netwerk op te zetten en draadloos muziek van een computer naar een audioinstallatie te sturen.

AirPort Extreme

Een Apple product waarmee het mogelijk is regulier bedraad Ethernet netwerk uit te breiden met een draadloos netwerk. Als de AirPort Extreme verbonden is met een modem dat toegang tot Internet geeft, dan kunnen alle apparaten die bedraad of draadloos aangesloten zijn op de AirPort Extreme ook het Internet benaderen.

AirPort Hulpprogramma

Een onderdeel van (Mac) OS X dat gebruikt wordt om een AirPort netwerk op te zetten. Via deze applicatie is het mogelijk om het netwerk extra te beveiligen.

ALC

Apple Losless Codec is een audio compressiemethode waarbij de bestanden minder sterk gecomprimeerd worden dan bij compressiemethodes zoals AAC of MP3 maar waarbij geen kwaliteitsverlies ten opzichte van het oorspronkelijke audiobestand optreedt.

Alias

Een verwijzing naar een bestand vanaf veelal een andere locatie. Op het moment dat het bestand waarnaar verwezen wordt gewijzigd wordt, zal de verwijzing dus ook automatisch het gewijzigde bestand openen.

AltiVec

Een technologie die ontwikkeld is door Motorola en de processor in staat stelde om bepaalde berekeningen parallel uit te voeren om zo berekeningen efficiënter uit te voeren. Het is toegepast vanaf de vierde generatie PowerPC processoren. De Intel processoren gebruiken SSE wat soortgelijke functionaliteit biedt.

Amelio, Gill

De CEO van Apple die het overnam van Michael Spindler en in 1996 NeXT Inc kocht waarmee Steve Jobs terug bij Apple kwam.

AOL

America On-Line was een van de grootste Internetaanbieders in de VS aan het begin van het Internet tijdperk. Naast MobileMe gebruikers zijn AOL-gebruikers de enige gebruikers die van iChat gebruik kunnen maken.

Aperture

Een Apple applicatie waarmee het mogelijk is om digitale foto's die gemaakt zijn in het RAW formaat te bewerken.

Apple A4 en A5

Energiezuinige processoren die Apple speciaal ontwikkeld heeft voor de iPhone, iPod touch en iPad.

Apple Remote

Een afstandbediening die via Infrarood werkt en waarmee FrontRow te bedienen is.

Apple Remote Desktop

Een applicatie die het mogelijk maakt om op afstand via een netwerk een computer te bedienen. Zo kan dit gebruikt worden om op afstand problemen op te lossen.

Apple TV

Een Apple product waarmee het mogelijk is om naar muziekbestanden en films te beluisteren en bekijken die lokaal of op een computer in het netwerk zijn opgeslagen.

AppleEvents

Een mechanisme in (Mac) OS X dat het mogelijk maakt voor ontwikkelaars om verschillende applicaties met elkaar te communiceren. Zo kun je bijvoorbeeld iPhoto een bericht naar PhotoShop laten sturen om een bepaalde foto te openen om deze te bewerken.

AppleScript Editor

Een applicatie binnen (Mac) OS X waarmee het mogelijk is in een eenvoudige programmeertaal applicaties aan elkaar te koppelen en acties uit te voeren. AppleScript maakt hierbij gebruik van AppleEvents.

AppleTalk

Een netwerktechnologie die door Apple ontwikkeld is en voor het verbinden van Macs gebruikt is. Tot (Mac) OS X 10.6 was het ook mogelijk om printers via AppleTalk aan te sluiten op een netwerk met Macs.

AppleWorks

Een Apple product dat voorheen standaard bij iedere Mac geleverd werd. Het bestand uit een tekstverwerkingsmodule, een tekenmodule, een schetsmodule, een databasemodule en een spreadsheetmodule. Apple heeft AppleWorks inmiddels vervangen door iWork.

Applicaties

Bestanden die een onderdeel vormen van het besturingssysteem of die separaat geïnstalleerd kunnen worden en voor een specifieke toepassing gebruikt worden.

AppStore

Een onderdeel van de iTunes Store waarin applicaties te vinden zijn voor de iPod touch, iPhone en iPad. Sommige applicaties zijn gratis, terwijl je voor andere applicaties moet betalen. Met behulp van iTunes zijn deze applicaties vervolgens te installeren. Ook is het mogelijk om deze applicaties direct op de iPhone, iPod touch of iPad te downloaden en te installeren.

ATA

Advanced Technology Attachment is de standaard die tegenwoordig gebruikt wordt voor het aansluiten van opslagmedia zoals harde schijven en optische opslagmedia in een Mac.

Audiobook

Een audiobestand waarin een (ingekorte versie van een) boek door een acteur wordt voorgelezen. Apple verkoopt Audioboeken via de iTunes Store.

Automator

Een applicatie binnen (Mac) OS X waarmee de gebruiker acties kan definiëren in een workflow en vervolgens automatisch kan uitvoeren. Een workflow kan bijvoorbeeld alle plaatjes in een map converteren naar een ander formaat.

AVI

Audio Video Interleave is een bestandsformaat dat ontwikkeld is door Microsoft en waarin audio en video opgeslagen kan worden. Het formaat kan op de Mac met behulp van de QuickTime Player worden afspeeld als de compressiemethode door QuickTime ondersteund wordt.

Beheerdersaccount

Een specifieke account onder (Mac) OS X die de gebruiker additionele rechten geeft om systeeminstellingen te wijzigen en software updates te installeren.

BeOS

Een besturingssysteem dat oorspronkelijk door Be Inc voor de BeBox ontwikkeld is. In de jaren 90 heeft Apple gekeken om Be Inc over te nemen om het BeOS te gebruiken als basis voor de opvolger van Mac OS 8.

Bestandssysteem

De wijze waarop bestanden op een harde schijf worden weggeschreven. Op (Mac) OS X gebruik je over het algemeen Mac OS Extended. Onder Windows gebruik je meestal NTFS of FAT. Oudere bestandssystemen hadden problemen met de maximale grootte van de harde schijf of de opgeslagen bestanden en waren minder resistent tegen problemen die op konden treden bij het wegeschrijven van bestanden.

Blu-Ray

Een optisch opslagmedium met een capaciteit van 25GB per laag. Het is mogelijk om Blu-Ray disks met meerdere lagen te maken. Blu-Ray wordt op dit moment met name gebruikt voor films.

Bluetooth

Een draadloze technologie die oorspronkelijk bedoeld was om accessoires aan mobiele telefoons zoals de iPhone te koppelen. Wordt op de Mac ook gebruikt voor de draadloze verbinding met de muis of het toetsenbord.

Bonjour

Een technologie die het mogelijk maakt voor apparaten om elkaar te traceren en uniek te identificeren op een locaal netwerk zonder dat er een centrale administratie bijgehouden hoeft te worden. Bonjour wordt onder andere gebruikt voor het delen van muziek in iTunes en foto's in iPhoto.

Bookmark

Een verwijzing naar een website. Dit maakt het mogelijk om snel een eerder bezochte website terug te vinden.

BookStore

Een onderdeel van de iTunes Store waarin digitale boeken te vinden zijn. Deze boeken kunnen op de iPad gelezen worden.

Boot Camp

Een applicatie binnen (Mac) OS X die een Mac met Intel processor in staat stelt om in Windows op te starten.

BootP

Een techniek die het mogelijk maakt om een computer op te starten vanaf een speciale server op het netwerk. Dit is een efficiënte methode om netwerken te beheren omdat het besturingssysteem niet op iedere individuele computer geïnstalleerd hoeft te worden.

Calculator

Een electroniscche rekenmachine applicatie binnen (Mac) OS X waarmee je ook wetenschappelijke berekeningen kunt uitvoeren.

Carbon

Een voorziening in Mac OS 9 en (Mac) OS X die het mogelijk maakt om applicaties te ontwikkelen die zowel in Mac OS 9 als (Mac) OS X werken.

CD-recordable

Een standaard die het mogelijk maakt om met behulp van een zogenaamde CD-brander zelf CDs te maken.

CD-rewritable

Een standaard die het mogelijk maakt om met behulp van een zogenaamde CD-brander zelf CDs te maken die ook te wissen zijn waardoor er nieuwe data op te schrijven is.

CD-ROM

Een optisch opslagmedium met een capaciteit van maximaal 800MB.

Chat

Een toepassing waarbij twee of meer gebruikers via tekstberichten met elkaar kunnen communiceren. MobileMe of gebruikers met een AIM account kunnen onder (Mac) OS X iChat gebruiken voor deze toepassing.

Cheetah

Andere naam voor versie 10.0 van het (Mac) OS X besturingssysteem. Dit was de eerste versie van (Mac) OS X die in 2001 verscheen. Nog niet alle functies waren aanwezig en werd enkele maanden later gevolgd door Mac OS 10.1.

Chess

Een applicatie binnen (Mac) OS X waarmee je onder andere tegen de computer kunt schaken.

ClarisWorks

De oude benaming voor AppleWorks voordat Apple het dochterbedrijf Claris overnam.

Classic

De omgeving binnen (Mac) OS X die het mogelijk maakt om applicaties te gebruiken die alleen onder Mac OS 9 werken. Er wordt een beperkte Mac OS 9 omgeving opgestart waarin deze applicaties werken.

Cocoa

De omgeving binnen (Mac) OS X die -in tegenstelling tot de Carbon omgeving- optimaal gebruikt maakt van alle mogelijkheden in (Mac) OS X.

Codec

Een samentrekking van Coding-Decoding. Het verwijst naar een methode om audio- of videoinformatie te comprimeren om de omvang het bestand te reduceren.

ColorSync

Een technologie in (Mac) OS X die voor de kleurechtheid zorgt. Dit garandeert dat een professionele afdruk exact dezelfde kleur heeft als de weergave op het scherm.

ColorSync Hulpprogramma

Een hulpprogramma onder (Mac) OS X dat een zogenaamd ColorSync profiel kan aanmaken dat ervoor zorgt dat ColorSync gebruikt kan worden. Dit programma is met name van belang als je een niet Apple beeldscherm gebruikt waarvan het ColorSync profiel bekend is.

Compact Flash

Een standaard voor Flash geheugen dat in het verleden gebruikt werd in een aantal merken digitale camera's.

Composite Video

Een analoge videostandaard waarbij het signaal over één kabel wordt doorgegeven. Televisies en beamers zijn meestal voorzien van zo'n aansluiting. Voor de meeste Macs zijn versloopstekkers verkrijgbaar die je kunt gebruiken om op die manier het signaal van je scherm op een televisie te tonen of via een beamer te projecteren.

Cook, Tim

Vanaf 24 augustus 2011 de CEO van Apple nadat Steve Jobs zijn terugtreden bekend maakte.

Cookie

Een klein bestandje dat door een website wordt achtergelaten op een computer bij bezoek aan een website. Een cookie maakt het bijvoorbeeld mogelijk dat op een website bij het bezoeken van een nieuwe pagina niet eerdere keer opnieuw hoeft in te loggen.

Copland

De codenaam van het besturingssysteem dat oorspronkelijk de opvolger van Mac OS 7 had moeten worden. Er zijn diverse pogingen gedaan, maar uiteindelijk is men uitgegaan van het NeXT OS.

Core Animation

Een technologie in (Mac) OS X die het voor ontwikkelaars eenvoudig maakt om animaties te realiseren zoals transities tussen twee plaatjes.

Core Audio

Een technologie in (Mac) OS X die het voor ontwikkelaars eenvoudig maakt om bewerkingen van audio te realiseren. Voorbeelden zijn het mixen van verschillende audiokanalen of het toepassen van filters op bijvoorbeelde lage frequenties.

Core Image

Een technologie in (Mac) OS X die het voor ontwikkelaars eenvoudig maakt om grafische informatie te bewerken. Voorbeelden zijn het aanpassen van de verzadiging en kleurbalans.

Core Video

Een technologie in (Mac) OS X die het voor ontwikkelaars eenvoudig maakt om video te bewerken. Voorbeelden zijn overgangen tussen twee videostromen.

CPU

Central Processing Unit is de benaming voor de component in de computer die de reguliere berekeningen uitvoert. Daarnaast bevat een Mac meestal specifieke componenten die geoptimaliseerd zijn voor het uitvoeren van berekeningen voor de grafische weergave.

CRT

Cathode Ray Tube is de benaming voor beeldschermen met een beeldbuis. De afgelopen tien jaar zijn deze vervangen door zogenaamde platte LCD schermen.

Cube

Een Apple product dat in 2000 geïntroduceerd werd en een uiterst compact Mac was.

Cupertino

De stad in Californië waar het hoofdkantoor van Apple gevestigd is.

CUPS

C UNIX Printing System is een veelgebruikte technologie onder UNIX besturingssystemen om printers aan te sturen.

Cyberdog

Een webbrowser die door Apple ontwikkeld is op basis van de OpenDoc technologie. Met het stoppen van de ondersteuning voor OpenDoc is ook CyberDog verdwenen.