Trefwoord

Beschrijving

 

Launchpad

Voorziening in (Mac) OS X 10.7 en later om applicaties op te starten. Deze voorziening doet denken aan het Switchboard dat Apple op de iPhone en iPad gebruikt.

LCD

Liquid Crystal Display is een technologie om beelden op een plat scherm weer te geven. LCD schermen werden aanvankelijk alleen op laptops gebruikt, maar later ook in andere computers. Vanaf 2000 levert Apple alleen nog maar LCD schermen.

LEAP

Lightweight Extensible Authentication Protocol is een Cisco oplossing voor de beveiliging van netwerken.

LED

Light Emitting Diode is een electronische component die zijn weg vind in diverse toepassingen varierend van controlelampjes tot de energiezuinige achtergrondverlichting van een beeldscherm.

Leopard

Andere naam voor versie 10.5 van het (Mac) OS X besturingssysteem.

Lightning

De opvolger van de dock connector die Apple van 2003 tot najaar 2012 op de iPod, iPhone en iPad gebruikte. De connector van deze digitale aansluiting is aanzienlijk compacter dan de oude dock connector. Om apparaten met een Lightning connector aan te sluiten op apparaten die voorzien zijn van een dock connector zijn verloopstekkertjes beschikbaar.

Lion

Andere naam voor versie 10.7 van het (Mac) OS X besturingssysteem.

Logic Express

Een Apple product om muziek mee te maken. Logic Express is de goedkopere en minder uitgebreidere variant van Logic Studio.

Logic Studio

Logic Studio is bedoeld voor muziekstudio's die het maximale uit een opname willen halen en diverse randapparatuur tot hun beschikking hebben die ze middels Logic Pro willen aansturen.

Lossless

Een benaming voor een compressiemethode waarbij een gecomprimeerd bestand na decompressie identiek is aan het oorspronkelijke bestand. ALC is een voorbeeld van een lossless compressiemethode.

Lossy

Een benaming voor een compressiemethode waarbij een gecomprimeerd bestand na decompressie verschilt van het oorspronkelijke bestand. MP3 en AAC zijn voorbeelden van lossy audiocompressiemethodes.

  

LTE

Long Term Evolution staat bekend als de 4G standaard voor mobiele communicatie. De theoretische maximumsnelheid is 100Mbit/s. Omdat LTE verschillende frequentiebanden ondersteund, hangt het af van de mobiele telefonieaanbieder of een apparaat met het predikaat LTE ook werkelijk gebruik maakt van deze snellere verbinding.

MacBook

De MacBook was de naam van de draagbare Mac die gericht was op consumenten. Het was de opvolger van de iBook en voorzien van een Intel processor. In 2011 is Apple met de productie gestopt.

MacBook Air

Een lichtgewicht draagbare Mac. De MacBook Air is iets minder krachtig dan de MacBook Pro en voorzien van minder aansluitmogelijkheden.

MacBook Pro

De draagbare Mac voor professionele gebruikers. Het is de opvolger van de PowerBook en voorzien van Intel processor.

Mac mini

De goedkoopste Mac van Apple. Deze wordt verkocht met een wat langzamere processor, kleinere harde schijf en minder geheugen. Verder wordt deze geleverd zonder toetsenbord en muis.

Mac Pro

De professionele Mac van Apple en de krachtige, meer uitbreidbare tegenhanger van de iMac.

Magic Mouse

De muis die Apple bij de bureaublad Macs levert. Deze muis heeft geen knoppen meer en het oppervlak is aanraakgevoelig.

Magic TrackPad

Het aanraakgevoelig trackpad dat Apple bij de bureaublad Macs levert. Het Magic Trackpad is afgeleid van het trackpad dat op de MacBook zit en biedt extra functionaliteit in (Mac) OS X Lion.

Mail

De applicatie binnen (Mac) OS X die gebruikt wordt om electronische post te versturen en ontvangen.

Mansfield, Bob

Senior Vice President Hardware van Apple

Memorystick

Een opslagmedium dat gebaseerd is op Flash en ontwikkeld is door Sony. Het wordt dan ook met name in Sony producten gebruikt.

Menu

Het onderdeel van de gebruikersinterface dat bovenin het scherm zichtbaar is en applicatie afhankelijk is. Middels het menu kunnen de diverse functies van een applicatie gekozen worden.

MessagePad

De handcomputer die Apple in 1993 op de markt zette. De besturing werkte met een pennetje en het apparaat ondersteunde handschriftherkenning. Met de terugkomst van Steve Jobs is de verdere ontwikkeling in 1998 gestaakt.

MIDI

Musical Instrument Digital Interface is een standaard waarbij met behulp van een synthesizer en bestand met informatie (instrument, te spelen toonhoogte en duur) over de te spelen muziek, een muzieknummer gespeeld kan worden. Apple heeft ondersteuning voor MIDI in QuickTime toegevoegd.

Migratie Assistent

Een onderdeel van het (Mac) OS X dat gebruikt kan worden om bestanden van een oude naar een nieuwe Mac over te zetten.

Mini DisplayPort

Een speciale versie van de DisplayPort connector die kleiner is zodat deze op een MacBook past. In 2011 vervangen door de Thunderbolt poort waardoor er ook andere apparaten op aan te sluiten zijn.

Mission Control

Voorziening in MacOS X 10.7 waardoor je snel tussen applicaties kunt wisselen. Mission Control is de vervanger van Expose en Spaces.

MMX

MultiMedia Extensions is de voorloper van SSE en ontwikkeld door Intel.

MobileMe

Een betaalde service die door Apple aangeboden wordt en waarbij opslagcapaciteit krijgt en een emailadres. Het emailaccount van MobileMe ondersteunt Push Email waardoor een emailbericht na ontvangst direct naar een iPod touch of iPhone doorgestuurd kan worden. In het najaar van 2011 opgevolgd door iCloud.

Modem

Een apparaat waarmee gegevens getransformeerd kunnen worden naar een signaal dat over een optische kabel of telefoonlijn verstuurd kan worden.

Motion

Een Apple applicatie dat onderdeel is van oudere versies van Final Cut Sudio waarmee animaties gemaakt kunnen worden.

Mountain Lion

Andere naam voor versie 10.8 van het OS X besturingssysteem.

MOV

De extensie van het QuickTime Movie formaat.

MP3

De extensie van het populaire MPEG-1 layer III formaat.

MPEG

Moving Pictures Expert Group is een standardisatie commitee dat diverse audio en videostandaarden heeft ontwikkeld die toegepast zijn in producten van digitale audiospelers tot DVD-Video spelers en Blu-Ray spelers.

MPEG-4

De standaard die door het MPEG commitee met name ontwikkeld is met Internet in het achterhoofd.

Muis

Een randapparaat dat gebruikt wordt om de aanwijzer op het scherm te bewegen en met behulp van een klik een operatie te bevestigen.

NAT-server

Network Address Translation is een standaard die het mogelijk maakt om diverse systemen op het netwerk zich te laten representeren met één IP-adres. Op die manier wordt er spaarzamer met IP-adressen omgegaan met name door te voorkomen dat apparaten die slechts korte tijd Internet toegang nodig hebben permanent een adres claimen.

Netwerk hulpprogramma

Een applicatie binnen (Mac) OS X waarmee informatie van het netwerk opgevraagd kan worden en waarmee bijvoorbeeld de beschikbaarheid van systemen en de snelheid van het netwerk gemeten kan worden.

Newton

Een andere naam voor de MessagePad.

Newton OS

Het besturingssysteem dat op de Newton MessagePad en eMate gebruikt werd.

NeXT

Het bedrijf dat door Steve Jobs na zijn vertrek bij Apple in 1986 werd opgericht. NeXT ontwikkelde onder andere de NeXT Computer en het bijbehorende NeXT OS,

NeXT OS

Het besturingssysteem dat op de NeXT computer gebruikt werd en later als basis voor (Mac) OS X is gebruikt.

NFC OS

Near Field Communication is een technologie waarbij apparaten op korte afstand informatie zoals visitekaartjes kunnen uitwisselen. Het is mogelijk om dit uit te breiden naar mobiele betalingen.

Nike Plus

Een service die Apple samen met Nike heeft opgezet. Hiermee kun je middels een sensor in je schoen je iPod touch of iPod Nano gegevens laten verzamelen tijdens een hardlooptraining. Na afloop kun je de resultaten dan bekijken op je Mac.

Notification Center

Een voorziening in OS X waarin noticaties zoals Tweets, herinneringen en afspraken worden verzameld en getoond.

Nubus

Een uitbreidingsmogelijkheid op de Macs eind jaren 80 en begin jaren 90. Later vervangen door PCI.

Numbers

De applicatie binnen iWork waarmee je electronische rekenvellen (spreadsheets) kunt maken en automatisch berekeningen kunt laten uitvoeren.

Ogg Vorbis

Een open source audiocompressiestandaard die met name onder Linux erg populair is.

OpenCL

Open Computing Library is een technologie die onder andere in (Mac) OS X zit en waarmee de GPU op de videokaart gebruikt kan worden voor bepaalde berekeningen.

OpenDoc

Een technologie die door Apple, IBM en WordPerfect ontwikkeld is in de jaren 90 waarbij in feite het document centraal stond. Met behulp van zogenaamde part editors was het mogelijk om elementen zoals tekst en grafische informatie toe te voegen aan het document. Het doel was om van de logge applicaties af te stappen. Met de terugkomst van Steve Jobs is dit initiatief gestaakt.

OpenGL

Open Graphics Layer is een standaard die onder andere in (Mac) OS X gebruikt wordt om efficient drie dimensionale objecten te beschrijven. GPUs op videokaarten zijn in staat om deze beschrijvingen efficient te vertalen naar een plaatje.

Opslagcapaciteit

De hoeveelheid gegevens die opgeslagen kunnen worden op een opslagmedium. Dit wordt meestal uitgedrukt in veelvouden van bytes. Hierbij staat een kilobyte voor 1000 byte, 1 megabyte voor 1000 kilobyte, 1 gigabyte voor 1000 megabyte en 1 terabyte voor 1000 gigabyte.

OS X

De nieuwe benaming die Apple vanaf versie 10.8 aan het besturingssysteem voor Macs geeft.