Bijeenkomst 9 november 2013

Met het Apple evenement afgelopen maand heeft Apple alle aankondigingen voor dit jaar achter de rug. Een aantal producten zijn nog niet beschikbaar, maar we weten wat ons te wachten staat. Dat betekent ook dat we weten wat ons niet te wachten staat. 2013 zal het jaar zijn waarin er voor het eerst sinds 2001 geen nieuwe iPods op de markt kwamen. Het jaar waarin we afscheid namen van de iPhones zonder Retina-scherm en waarin ook alle iPad modellen in een Retina variant beschikbaar zijn. De MacBook Pro reeks is hard op weg om alleen nog maar in Retina variant beschikbaar te zijn. En het is een kwestie van tijd waarin de MacBook Air, iMac en het Apple Cinema Display de overstap naar Retina resoluties maken.

Omdat er door de grote aantallen waarin Apple iPads en iPhones moet produceren weinig geheim gehouden kan worden in de hele productieketen, is vooraf veel bekend over wat Tim Cook en Phil Schiller gaan aankondigen. Eigenlijk kan Apple tijdens de Keynote alleen nog verrassen met programmatuur of met de prijs. De iPad mini is dus Retina geworden, maar is naar verwachting voorlopig slechts beperkt beschikbaar. De iPad Air is niet zoals de naam doet vermoeden de lichtste iPad en lijkt niet sneller te zijn dan zijn kleinere broertje. De Mac Pro beleeft de introductie pas in december op het moment dat Intel de processoren beschikbaar heeft en de prijzen liggen in de lijn met wat verwacht werd. De MacBook Pros zijn weer iets sneller geworden, maar er is nog steeds geen MacBook Air met Retina scherm. En de iPad 2 (of misschien moeten we deze wel de iPad Classic noemen) is nog steeds beschikbaar. Er wordt volop gespeculeerd dat de educatieve markt deze toch nog graag in het assortiment blijft zien. De iMacs hebben in de zomer al een kleine snelheidsverhoging ondergaan dus deze opwaardering laat nog even op zich wachten.

De grootste verrassing was het feit dat Apple heeft besloten om OS X Mavericks, de iWork en iLife Apps voor OS X en iOS gratis aan te bieden voor niet alleen nieuwe gebruikers, maar ook gebruikers van de oudere versies. De versies zijn nu onderling volledig uitwisselbaar zodat er in geen enkel geval meer sprake is van conversie waarbij informatie verloren gaat. Daarnaast is het nu mogelijk om de iWork Apps ook te gebruiken vanuit een webbrowser op een ander platform met een moderne browser.

Bijeenkomst zaterdag 9 november
Op zaterdag 9 november zullen we stilstaan bij de introducties van afgelopen maand. Veel aandacht voor de iPads, maar vooral ook voor de vernieuwde iWork en iLife Apps onder OS X en iOS. De presentatie start om 14.00 uur, maar vanaf 13.30 uur start het vragenuurtje. De zaal gaat om 13.00 uur open.