Bijeenkomst 12 oktober 2013

Inmiddels ligt het iPhone event al weer bijna een maand achter ons. De verrassingen waren niet zo groot, omdat het meeste al was uitgelekt. De iPhones zijn zo populair dat Apple al maanden vanuit moet starten met productie. De kans dat er dus een foto opduikt van een printplaatje, een behuizing of een component is daarom redelijk groot. Ondanks deze maatregelen is het niet gelukt om de iPhone ook op redelijke termijn naar Nederland te krijgen. Het lijkt er op dat we nog enkele weken geduld moeten hebben voordat de Gouden iPhone 5S of gele iPhone 5C op je nachtkastje kan pronken. Het meest bijzondere nieuws vond ik dat iemand had uitgezocht hoeveel het Apple kost om een iPhone vanuit China naar de VS te vliegen. Omgerekend was dat minder van €0,50 per iPhone. PostNL vraagt meer voor het versturen van een brief.

September was ook de maand waarin iOS voor iedereen beschikbaar kwam. Het is even wennen omdat de gebruikersinterface behoorlijk op de schop is gegaan. Het is soms even zoeken en er zijn zeker nog problemen, maar die zullen binnen maand uit de wereld geholpen zijn. En natuurlijk is een deel van de functionaliteit pas beschikbaar als OS X Mavericks beschikbaar komt.

Voor oktober wordt verwacht dat Apple met een evenement komt waarop nieuwe iPads en wellicht ook nieuwe iPods aangekondigd zullen worden. De geruchten zijn dus alweer gestart. In welke kleur komt de iPad? Krijgt de iPad mini een Retina scherm? Krijgt de vijfde generatie een TouchID sensor? Allemaal vragen waar het antwoord nog even op zich laat wachten. Datzelfde geldt ook voor de Macs die mogelijk de komende maanden een update krijgen. Dat we een Mac Pro krijgen is duidelijk. Dat de iMac na de recente stille update, geen grote wijzigingen zal ondergaan is ook helder. Of de MacBook Pro aangepast zal worden, is nog wel een raadsel. Wel is OS X 10.9 Mavericks inmiddels als Golden Master aan ontwikkelaars aangeboden. Dat wil zeggen dat zonder grote problemen, deze versie op korte termijn ook beschikbaar is voor iedereen.

Bijeenkomst zaterdag 12 oktober
Hoewel de iPhones de eerste echte aankondigingen dit jaar waren, wordt het weer tijd om te kijken wat Apple inmiddels aan technologie heeft omarmt. Wat kunnen we nu precies met TouchID kunnen? Gaan we eindelijk een iPad zien die door verschillende gebruikers gebruikt kan worden om hun eigen mail op te halen? Waarom is Apple zo stil over de M7 motion sensor? Wat is het doel van iBeacon? Moeten we bang zijn voor de FingerPrint sensor. Wat betekent het dat Apple een 64-bit processor in de iPhone 5 stopt? Kan deze A7 processor op korte termijn ook naar de MacBook Air komen? En wat zijn de aanpassingen in iOS die de komende jaren grote gevolgen kunnen hebben? Tijdens de bijeenkomst zullen we hier stil bij staan.