Netflix: nu ook in Nederland
11-09-13 11:23 Geplaatst in: Achtergrondartikelen
Verschillen met Video-on-Demand
Apple biedt met de iTunes Video Store ook een oplossing om op de AppleTV, iPad, iPhone, Mac en PC films te kopen en huren. Dat geldt ook voor bedrijven zoals Pathé en Videoland die middels Apps op de iOS apparaten een oplossing bieden. Je betaalt daar echter per bekeken film. Dat betekent dus dat als je veel films kijkt, je meer betaalt. Bij SVoD betaal je per maand een vast bedrag waarna je onbeperkt films kunt kijken uit het beschikbare aanbod. Dit model wordt in Nederland ook door Ximon aangeboden onder de naam Ximon Plus. Videoland On Demand is momenteel ook bezig om een 'All you can Watch' abonnement te introduceren. Dat waarschijnlijk al antwoord op de introductie van Netflix. Daarnaast bieden kanalen zoals HBO en Film1 een soortgelijke voorziening als je een abonnement op deze zenders afsluit via je kabelaanbieder. Het nadeel is wel dat de films die via SVoD aangeboden worden, wel iets ouder zijn. De filmdistributeurs willen namelijk voor films die zojuist op DVD of Bluray verschenen zijn nog graag per verhuurverzoek betaald krijgen. Het bedrag dat je voor een maand Netflix betaald is €7,99. De eerste maand heb je een gratis proefabonnement dat stilzwijgend verlengd wordt als je niet annuleert. Op het moment dat je je abonnement afsluit via de AppleTV dan loopt de facturatie via je iTunes account. Dat betekent echter ook dat je middels je iTunes account je abonnement op Netflix moet beëindigen. En evenals bij de Video on Demand (VoD) diensten ben je van de onderbrekingen met reclame af.
Benodigde apparatuur
Je kunt Netflix bekijken op je Mac of PC in een browser op het moment dat je Microsoft SilverLight geïnstalleerd hebt. Dit is Microsofts tegenhanger van Adobe Flash dat momenteel op een beperkt aantal platforms ondersteund wordt. Netflix heeft daarom aangekondigd dat ze zullen overstappen naar gestandaardiseerde HTML5 browser extensies om de ondersteuning op een grotere reeks mogelijk te maken. Een andere optie om naar Netflix te kijken is op de iPhone, iPad of diverse Android smartphones en tablets. Hiervoor kun je een App installeren vanuit de respectievelijke App Store. Daarnaast is Netflix beschikbaar middels een App op een aantal spelcomputers en settop boxes. Heb je bijvoorbeeld een AppleTV, Sony Playstation 3. Microsoft Xbox 360 of Nintendo Wii dan kun je de films direct via deze apparaten op je televisie bekijken. Het aardige is dat als je een film stopt op het ene apparaat, je het vervolgens verder kunt bekijken op een ander apparaat.
De Netflix App ondersteunt geen AirPlay. Omdat de Netflix App ook beschikbaar is voor de AppleTV zal dat in de meeste gevallen geen probleem zijn. Het kan echter zijn dat je niet altijd je Netflix account gegevens op een AppleTV wilt ingeven. De Netflix App ondersteunt wel AirPlay mirroring waarbij het videosignaal met stereo geluid doorgestuurd kan worden naar een AppleTV.
Het aanbod
Zoals aangegeven biedt Netflix niet de nieuwste films die pas uit zijn op DVD, BluRay of beschikbaar zijn gekomen op VoD diensten zoals de iTunes Store. Als je nu naar het aanbod kijkt, dan is dat daarnaast nog redelijk beperkt. De films die aangeboden worden zijn zo te zien minimaal twee jaar oud. Wel is het Netflix gelukt om Amerikaanse en Engelse televisieseries aan te bieden voor de Nederlandse kijker. Dat is iets dat Apple tot nu toe niet gelukt is. Het blijft onduidelijk of dit het gevolg is van een sterke lobby van SBS en RTL of dat Apple hier niets in ziet voor de Nederlandse markt. In het VK, Duitsland en Frankrijk worden echter via iTunes wel gewoon televisieseries aangeboden. Daarnaast heeft Netflix zich ondertussen ontpopt als een producent van televisieseries. Het feit dat ze met House of Cards zelfs genomineerd zijn voor de Emmy Awards toont aan dat ze een serieuze partij zijn om rekening mee te houden. Een aardige bijkomstigheid is dat ze voor de series die ze zelf produceren ze alle afleveringen op hetzelfde moment aanbieden. Dat betekent dat je dus zelf kunt bepalen wanneer je de afleveringen kijkt. Dat kan één aflevering op een avond zijn of alle afleveringen in een regenachtig weekend. Voor de laatstgenoemde variant staat in bepaalde kringen al bekend als comakijken.
De wijze waarop het aanbod getoond wordt is redelijk overzichtelijk. Op de AppleTV doet het vrij sterk denken aan de wijze waarop je door de iTunes Video Store bladert. Het is alleen jammer dat er in de Apps op bijvoorbeeld de iPad en AppleTV geen trailers of promo’s van de films of afleveringen getoond worden. Deze helpen je namelijk niet alleen om te bepalen of een film de moeite waard is, maar ook om snel te zien of je deze film al eerder bekeken had. Via de Netflix website zijn deze overigens wel te bekijken. Het is mogelijk om films of series toe te voegen aan iets wat ‘Mijn lijst’ heet. Zie dit als een wenslijst van films of programma’s die je later wil bekijken. Dit is iets dat ik bij Ximon mis. Hier misbruik ik de functie om favorieten te markeren om mijn wenslijstje samen te stellen.
De kwaliteit
Met de komst van Bluray zijn we inmiddels gewend geraakt aan het feit dat films in High Definition (HD) worden aangeboden. Ook televisieseries worden steeds vaker in HD opgenomen. Netflix biedt films en televisieprogramma’s dan ook veelal aan in HD. Dat lijkt in de praktijk 720p te zijn. Uiteraard zul je wel een apparaat moeten gebruiken dat HD ondersteunt en zorgen dat de bandbreedte voldoende is. Netflix is bezig om op een beperkt aantal platforms steeds meer films in SuperHD aan te bieden. Dat zijn films die in 1080p worden aangeboden. De AppleTV en Sony Playstation 3 ondersteunen die standaard. Op de AppleTV en spelcomputers die Dolby Digital 5.1 meerkanaalsgeluid ondersteunen kan de Netflix App dit signaal ook doorsturen naar een decoder. Je kunt dus optimaal van je films een televisieprogramma’s genieten.
Ondertiteling, taal en navigatie
De aangeboden films en televisieseries zijn in het Nederlands ondertiteld. In tegenstelling tot Ximon en aanbieders zoals Videoland en Pathé kun je deze ondertiteling ook uitschakelen. Deze ondertiteling is dus niet meegenomen in het videosignaal. Met behulp van het tekstballonetje of door op de AppleTV de selectietoets ingedrukt te houden, kun je taal uitzetten. Dat verdient lof. Ik ben iets minder te spreken over het feit dat je voor bijvoorbeeld Pixar animatiefilms per definitie de nagesynchroniseerde versie krijgt. Ik zou graag zien dat ik in dat geval ook de oorspronkelijke taal kan kiezen. Het navigeren door de film werkt zoals we dat ook van bijvoorbeeld iTunes gewend zijn. Vooruitspoelen werkt, maar ook het navigeren tussen hoofdstukken.
Een nieuwe wijze van televisiekijken
De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de toekomst van televisie. Steve Jobs zou aan zijn biograaf gemeld hebben dat hij oplossing voor het probleem had en nu wacht iedereen op de iPanel of iTV. Video on Demand heeft een belangrijke functie toegevoegd aan de wijze hoe we films kijken. Nu we via Netflix ook televisieseries kunnen kijken, is de stap van het live kijken van televisieprogramma’s nog kleiner geworden. Lezers die een abonnement hebben op Film1 of HBO weten dat deze kanalen ook een aardig VoD aanbod hebben. Een aantal films die Film1 via haar kanalen aanbiedt zijn ook gratis via hun VoD dienst te bekijken. HBO doet iets dergelijks ook met bijvoorbeeld Game of Thrones. Afhankelijk van je interesse kan ik me doorstellen dat een AppleTV waarop je een Ximon App, Netflix App en Uitzending Gemist App hebt voldoende is om de avond door te komen. En dat zonder abonnement via bijvoorbeeld UPC of Ziggo. Deze wijze van televisiekijken wordt inmiddels al CloudTV genoemd.
Conclusie
Netflix is mijn ogen nog niet perfect, maar het is een goede start. Ik denk dat het een welkome aanvulling is op de iTunes Store. De nieuwste films kun je bekijken via de iTunes Store en de oudere films en televisieseries kun je bekijken via Netflix. In hoeverre Ximon veel last zal ondervinden van Netflix zal de komende maanden moeten blijken. Het sterke punt van Ximon is het aanbieden van Nederlandse films en een beperkt aantal televisieseries. Netflix heeft op dit moment nog een beperkt aantal Nederlandse films. Of ze elkaar in het vaarwater gaan zitten voor filmhuis films zal moeten blijken. Omdat Netflix nog niet beschikbaar is in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zijn films uit deze landen slechts sporadisch beschikbaar. Dat kan voor de liefhebber van Europese films dus als een beperking gezien worden. Aan de andere kant betekent dat, dat daar dus nog ruimte is voor de concurrentie.
Apple biedt met de iTunes Video Store ook een oplossing om op de AppleTV, iPad, iPhone, Mac en PC films te kopen en huren. Dat geldt ook voor bedrijven zoals Pathé en Videoland die middels Apps op de iOS apparaten een oplossing bieden. Je betaalt daar echter per bekeken film. Dat betekent dus dat als je veel films kijkt, je meer betaalt. Bij SVoD betaal je per maand een vast bedrag waarna je onbeperkt films kunt kijken uit het beschikbare aanbod. Dit model wordt in Nederland ook door Ximon aangeboden onder de naam Ximon Plus. Videoland On Demand is momenteel ook bezig om een 'All you can Watch' abonnement te introduceren. Dat waarschijnlijk al antwoord op de introductie van Netflix. Daarnaast bieden kanalen zoals HBO en Film1 een soortgelijke voorziening als je een abonnement op deze zenders afsluit via je kabelaanbieder. Het nadeel is wel dat de films die via SVoD aangeboden worden, wel iets ouder zijn. De filmdistributeurs willen namelijk voor films die zojuist op DVD of Bluray verschenen zijn nog graag per verhuurverzoek betaald krijgen. Het bedrag dat je voor een maand Netflix betaald is €7,99. De eerste maand heb je een gratis proefabonnement dat stilzwijgend verlengd wordt als je niet annuleert. Op het moment dat je je abonnement afsluit via de AppleTV dan loopt de facturatie via je iTunes account. Dat betekent echter ook dat je middels je iTunes account je abonnement op Netflix moet beëindigen. En evenals bij de Video on Demand (VoD) diensten ben je van de onderbrekingen met reclame af.
Benodigde apparatuur
Je kunt Netflix bekijken op je Mac of PC in een browser op het moment dat je Microsoft SilverLight geïnstalleerd hebt. Dit is Microsofts tegenhanger van Adobe Flash dat momenteel op een beperkt aantal platforms ondersteund wordt. Netflix heeft daarom aangekondigd dat ze zullen overstappen naar gestandaardiseerde HTML5 browser extensies om de ondersteuning op een grotere reeks mogelijk te maken. Een andere optie om naar Netflix te kijken is op de iPhone, iPad of diverse Android smartphones en tablets. Hiervoor kun je een App installeren vanuit de respectievelijke App Store. Daarnaast is Netflix beschikbaar middels een App op een aantal spelcomputers en settop boxes. Heb je bijvoorbeeld een AppleTV, Sony Playstation 3. Microsoft Xbox 360 of Nintendo Wii dan kun je de films direct via deze apparaten op je televisie bekijken. Het aardige is dat als je een film stopt op het ene apparaat, je het vervolgens verder kunt bekijken op een ander apparaat.
De Netflix App ondersteunt geen AirPlay. Omdat de Netflix App ook beschikbaar is voor de AppleTV zal dat in de meeste gevallen geen probleem zijn. Het kan echter zijn dat je niet altijd je Netflix account gegevens op een AppleTV wilt ingeven. De Netflix App ondersteunt wel AirPlay mirroring waarbij het videosignaal met stereo geluid doorgestuurd kan worden naar een AppleTV.
Het aanbod
Zoals aangegeven biedt Netflix niet de nieuwste films die pas uit zijn op DVD, BluRay of beschikbaar zijn gekomen op VoD diensten zoals de iTunes Store. Als je nu naar het aanbod kijkt, dan is dat daarnaast nog redelijk beperkt. De films die aangeboden worden zijn zo te zien minimaal twee jaar oud. Wel is het Netflix gelukt om Amerikaanse en Engelse televisieseries aan te bieden voor de Nederlandse kijker. Dat is iets dat Apple tot nu toe niet gelukt is. Het blijft onduidelijk of dit het gevolg is van een sterke lobby van SBS en RTL of dat Apple hier niets in ziet voor de Nederlandse markt. In het VK, Duitsland en Frankrijk worden echter via iTunes wel gewoon televisieseries aangeboden. Daarnaast heeft Netflix zich ondertussen ontpopt als een producent van televisieseries. Het feit dat ze met House of Cards zelfs genomineerd zijn voor de Emmy Awards toont aan dat ze een serieuze partij zijn om rekening mee te houden. Een aardige bijkomstigheid is dat ze voor de series die ze zelf produceren ze alle afleveringen op hetzelfde moment aanbieden. Dat betekent dat je dus zelf kunt bepalen wanneer je de afleveringen kijkt. Dat kan één aflevering op een avond zijn of alle afleveringen in een regenachtig weekend. Voor de laatstgenoemde variant staat in bepaalde kringen al bekend als comakijken.
De wijze waarop het aanbod getoond wordt is redelijk overzichtelijk. Op de AppleTV doet het vrij sterk denken aan de wijze waarop je door de iTunes Video Store bladert. Het is alleen jammer dat er in de Apps op bijvoorbeeld de iPad en AppleTV geen trailers of promo’s van de films of afleveringen getoond worden. Deze helpen je namelijk niet alleen om te bepalen of een film de moeite waard is, maar ook om snel te zien of je deze film al eerder bekeken had. Via de Netflix website zijn deze overigens wel te bekijken. Het is mogelijk om films of series toe te voegen aan iets wat ‘Mijn lijst’ heet. Zie dit als een wenslijst van films of programma’s die je later wil bekijken. Dit is iets dat ik bij Ximon mis. Hier misbruik ik de functie om favorieten te markeren om mijn wenslijstje samen te stellen.
De kwaliteit
Met de komst van Bluray zijn we inmiddels gewend geraakt aan het feit dat films in High Definition (HD) worden aangeboden. Ook televisieseries worden steeds vaker in HD opgenomen. Netflix biedt films en televisieprogramma’s dan ook veelal aan in HD. Dat lijkt in de praktijk 720p te zijn. Uiteraard zul je wel een apparaat moeten gebruiken dat HD ondersteunt en zorgen dat de bandbreedte voldoende is. Netflix is bezig om op een beperkt aantal platforms steeds meer films in SuperHD aan te bieden. Dat zijn films die in 1080p worden aangeboden. De AppleTV en Sony Playstation 3 ondersteunen die standaard. Op de AppleTV en spelcomputers die Dolby Digital 5.1 meerkanaalsgeluid ondersteunen kan de Netflix App dit signaal ook doorsturen naar een decoder. Je kunt dus optimaal van je films een televisieprogramma’s genieten.
Ondertiteling, taal en navigatie
De aangeboden films en televisieseries zijn in het Nederlands ondertiteld. In tegenstelling tot Ximon en aanbieders zoals Videoland en Pathé kun je deze ondertiteling ook uitschakelen. Deze ondertiteling is dus niet meegenomen in het videosignaal. Met behulp van het tekstballonetje of door op de AppleTV de selectietoets ingedrukt te houden, kun je taal uitzetten. Dat verdient lof. Ik ben iets minder te spreken over het feit dat je voor bijvoorbeeld Pixar animatiefilms per definitie de nagesynchroniseerde versie krijgt. Ik zou graag zien dat ik in dat geval ook de oorspronkelijke taal kan kiezen. Het navigeren door de film werkt zoals we dat ook van bijvoorbeeld iTunes gewend zijn. Vooruitspoelen werkt, maar ook het navigeren tussen hoofdstukken.
Een nieuwe wijze van televisiekijken
De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de toekomst van televisie. Steve Jobs zou aan zijn biograaf gemeld hebben dat hij oplossing voor het probleem had en nu wacht iedereen op de iPanel of iTV. Video on Demand heeft een belangrijke functie toegevoegd aan de wijze hoe we films kijken. Nu we via Netflix ook televisieseries kunnen kijken, is de stap van het live kijken van televisieprogramma’s nog kleiner geworden. Lezers die een abonnement hebben op Film1 of HBO weten dat deze kanalen ook een aardig VoD aanbod hebben. Een aantal films die Film1 via haar kanalen aanbiedt zijn ook gratis via hun VoD dienst te bekijken. HBO doet iets dergelijks ook met bijvoorbeeld Game of Thrones. Afhankelijk van je interesse kan ik me doorstellen dat een AppleTV waarop je een Ximon App, Netflix App en Uitzending Gemist App hebt voldoende is om de avond door te komen. En dat zonder abonnement via bijvoorbeeld UPC of Ziggo. Deze wijze van televisiekijken wordt inmiddels al CloudTV genoemd.
Conclusie
Netflix is mijn ogen nog niet perfect, maar het is een goede start. Ik denk dat het een welkome aanvulling is op de iTunes Store. De nieuwste films kun je bekijken via de iTunes Store en de oudere films en televisieseries kun je bekijken via Netflix. In hoeverre Ximon veel last zal ondervinden van Netflix zal de komende maanden moeten blijken. Het sterke punt van Ximon is het aanbieden van Nederlandse films en een beperkt aantal televisieseries. Netflix heeft op dit moment nog een beperkt aantal Nederlandse films. Of ze elkaar in het vaarwater gaan zitten voor filmhuis films zal moeten blijken. Omdat Netflix nog niet beschikbaar is in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje zijn films uit deze landen slechts sporadisch beschikbaar. Dat kan voor de liefhebber van Europese films dus als een beperking gezien worden. Aan de andere kant betekent dat, dat daar dus nog ruimte is voor de concurrentie.